Vespa Vel.lutina, una amenaça que podem controlar(?)

La presència d´aquest insecte invasor es va detectar a la zona de l´Alt Montseny-Guilleries des del 2017.

En el moment de pujar a revisar les arnes, podíem observar com ja venien a la piquera a caçar abelles, les mataven i se les emportaven.

Alguns apicultors de vora les rieres varen començar a tenir baixes; tot i així l´afectació va ser bastant irregular, alguns companys varen començar a fer “troians” (untar vespes amb verí per que en tornar enverinin els nius), el que va reduir l´incidència i va permetre tenir un final de temporada sense problemes greus.

Els caçadors i ADFs es van fer un fart d´el.liminar nius (una 50 entre Massanes-Breda-St.Feliu de Buixalleu-Arbúcies), i es va començar a valorar el problema amb una certa alarma.

Aquest any, després de tenir reunions amb el Consell Comarcal de la Selva i Ajuntaments, apicultors, forestals i particulars amb residència a zones de bosc, s´ha posat en marxa un pla de concienciació i suport a la prevenció contra la Vespa Vel.lutina.

Aquest ha consistit en el repartiment gratuït de líquid atraient i consells sobre l´el.laboració de trampes casolanes; posades en el moment adequat s´omplen de Reines i són molt efectives.

Hem pogut observar una gran implicació de tota la població, no només els directament afectats, el qual creiem que ha tingut una bona incidència en la prevenció dels atacs, que a hores d´ara encara no han començat (també degut a l´hivern rigurós). Només a la línea Massanes-Grions-Gaserans-Breda s´han contabilitzat més de 1500 reines el.liminades mitjançant les trampes.

A partir d´ara els apicultors anem fabricant unes “lires” el.lectrificades que capturen massivament les obreres que cacen a les arnes a partir de mitjàn estiu fins al final de la tardor. Esperem que amb l´aplicació de totes aquestes mesures aconseguim un nivell de control acceptable, el que sembla que s´està aconseguint ( a Galícia és el primer any que noten una davallada important)

 

Anuncios

Acerca de meldecalvermell

apicultura biodinàmica intensiva

Publicado el junio 27, 2018 en Uncategorized. Añade a favoritos el enlace permanente. Comentarios desactivados en Vespa Vel.lutina, una amenaça que podem controlar(?).

Los comentarios están cerrados.

A %d blogueros les gusta esto: